HÍREINK - " TISZÁN INNEN, DUNÁN TÚL"

címmel zajlott ismét az Országos Népdaléneklési Minősítő Verseny, április 5-én, a Néprajzi Múzeum szépséges épületében.
Az összefogás, a népdal szeretete, hozza össze a szervezőket, rendezőket. És talán, ami a legfontosabb, az a törekvés; olyat adni az ifjúság kezébe, ami örökbecsű és, ami fogódzó lehet majdani életük nehéz napjaiban.
        Köszöntötte a megjelenteket dr.Fejős Zoltán, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Kovácsné Bíró Ágnes, az OKM Közművelődési Főosztály főosztályvezető helyettese. A versenyt megnyitotta, a Fővárosi Közgyűlés részéről Germánné dr. Vastag Györgyi. Mindannyian kedves, bíztató szavakkal indították útjukra az éneklőket.
        Szép indulása volt a napnak A Rigófütty Együttes muzsikája, továbbá Navratil Andrea éneke, a Lipa Szlovák Folklóregyüttes tánca, és végül, de nem utolsó sorban a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatóinak fergeteges „ropogósa”.
        A korosztályoknak megfelelően három zsűri végezte az értékelést: Bodza Klára, Dévai János, Eredics Gábor, János Hajnalka, Jánosi András, dr.Juhász Katalin, dr.Olsvai Imre és Sebestyénné Farkas Ilona. 106 csoport, illetve szólista került megmérettetésre, ez a résztvevők számát tekintve csaknem 300 fiatalt jelentett.
És a végeredmény: csoportoknál 7 arany és három „kiemelt arany”, a kisegyütteseknél szintén 7 arany, a szólistáknál 13 arany és 7 „kiemelt arany” fokozat született. Az adatokat végig nézve, az ország minden tájegységének jutott e gyönyörű eredményekből.
          Öröm volt látni azt a színes kavalkádot, amit ez a kedves zsibvásár jelentett. A vásár, a szó igazi értelmében is jelen volt, hiszen a rendezők gondoskodtak arról, hogy különböző népművészeti tárgyak kerüljenek terítékre, így igazán összhangban volt minden.
        Mint ahogy máskor is, lehetőségük volt a gyerekeknek megismerkedni néprajzi értékeinkkel, hiszen a kiállításokat is megtekinthették. Kiemelten e naphoz kapcsolódva pl., A magyar nép hagyományos kultúrája címűt, vagy a Síppal, dobbal elnevezésűt. De részt vehettek az éppen nem versenyzők, a különböző kézműves műhelyek foglalkozásaiban is, vagy előadást hallgathattak dr. Barsi Ernőtől a Kodály Zoltánt követő népdalgyűjtőkről stb. Ám ne felejtkezzünk meg a "Reneszánsz év"-ről sem, hiszen megtanulhatták a fiatalok a kódexírást, a nádtoll és hangszerek készítését , gyöngyfűzést, reneszánsz motívumok festését stb. 
        Visszatérve a műsorra, az előre kiosztott ismertetőn mindenki megtalálta a közös nyitó- és záróéneket. Szívmelengető élmény volt, amikor a szép nagy aulában ennyi fiatal együtt énekelte a Kinyílt a rózsa kezdetű népdalt Nits Márta tanárnő vezetésével. Róla el kell mondani, hogy az Erkel Ferenc Gimnázium és Általános Iskola tanáraként, az egész rendezvénynek a lelke és kézben tartója. Segítőtársai, hála Istennek, felsorolhatatlanul sokan vannak, tanárkollégák és volt tanítványok egyaránt.
     A szívekhez szóló zárszót dr. Olsvai Imre, a MTA Zenetudományi Intézetének ny. főmunkatársa mondta:
„Ma már elmondhatjuk, hogy megsokszorozódott a nemzeti ünnepek száma. Ahol ennyi fiatal népdalt énekel, az már besorolandó a jeles napok közé. Kívánjuk, hogy így legyen ez továbbra is, minden részvevő legalább 77 évig énekeljen még”.
A záróének a címnek megfelelően, a Tiszán innen, Dunán túl kezdetű népdal volt, a Valkó Zenekar kíséretében.
      A rendezvény egyben a Fővárosi Pedagógiai Napok záró eseménye volt. A Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet részéről Varga Ferenc, a művészetek pedagógiai szakértő főtanácsosa viselte szívén és kísérte féltő figyelemmel a rendezvény egészét.
  ***

         Ha a Szeged alatti Mórahalom, Ásotthalom nevét hallja az ember, óhatatlanul Tömörkény István vagy Móra Ferenc jut eszébe. Joggal, hiszen e vidéken kutatták a föld mélyét, hogy felszínre hozzák a régi idők beszélő kincseit. Persze írói munkásságukat felidézi az arra utazó.
          A KÓTA minősítő rendezvényének adott helyet Ásotthalom, kitűnő, pontos szervezéssel, április 13-án. 28 csoport, illetve szólista állt mérlegre Ebből országos minősítést kértek húszan, akik közül öt csoport „Aranypáva díjat” érdemelt; Szatymazi Barackvirág, Juharfa Forráskútról, Decsi Asszonykórus, Pengető Citerazenekar Szentesről, végül a Szederinda Citerazenekar. Az összejövetel ünnepélyes volt, maradandó élményt jelentett a fellépőknek. A zsűri szakmai értékelést nyújtott, mind a csoportok, mind a szólisták számára. Az értékelő feladatot Birinyi József elnökletével Hajdú Ágota és dr.Gerzanics Magdolna látta el.
Kedves ajándékkal lepte meg a versenyzőket a rendezőség, amellyel lakóhelyüket is emlékezetessé tették.
A Csongrád megyei Közművelődési és Sportintézmény ÁMK részéről Székely Anna fogta össze a helybeliek segítségével a rendezvényt. Kedves Anna, szépen debütáltál! Köszönjük.
Fotó:Bene-Kovács Szilvia


   ***
       Április 25-én lesz Sopronban a hagyományos XI. Dalos-hegyi Kórustalálkozó. Nem véletlen, hogy éppen Szent György napjánra került ez szép rendezvény. A hagyományt Pécsváradi Ágnes tanárnő ásta ki a régi emlékek közül és Hárs Olivér és Szabó Miklós személyében talált méltó társakra. Aki az esti hangversenyt szép idézeteivel és verseivel teszi emlékezetessé, az mindig Hanzséros Ágnes, a Polgármesteri hivatal főtanácsosa.
***
        Mindannyiunk örömére, Földes Imre Zagyvarékasról, "A magyar kultúra lovagja” rangos kitüntetést kapta 2008. január 22-én. Különleges hangszínével számos eredménnyel büszkélkedhet, de a határainkon túlra terjedő érdemeket szerzett már a Kékibolya elnevezésű dalos csoportjával is. A KÓTA és a Vass Lajos Népzenei Szövetség ezúton gratulál e megérdemelt, különlegesen szép elismerésnek.
Dr.Gerzanics Magdolna
www.gerzanics.hu
www.tradicio.hu