XXI. CSUTORÁS TÁBOR; 2006. augusztus 6-13

Így egyszerűen, hogy "Csutorás tábor". Többeknek nem sokat mond a cím, bár kétségtelen a néprajzzal kapcsolatos utalás és a 80-as években Ki-Mit-Tud döntős Táborfalvi Csutorás Együttes, a tábor alapítói is öregbítették a nevet. Ám az egy hét, amelyben a résztvevők tevékenykedtek, tanultak, korántsem volt kis teljesítmény.

Megszoktuk, hogy nagy az érdeklődés, már-már a befogadó hely is kicsinek bizonyul, 200-an érkeztek a táborba Rimóctól Kínáig, Írországtól Vajdaságig, Moldvától Dániáig. Ebben az évben mégis rendkívüli volt az előkészítés és a lebonyolítás. Kitárultak a kapuk. Eddig is jelentkeztek külföldi érdeklődők, résztvevők, de most olyan kapcsolatok születtek, amelyek igen nagy lehetőséget nyitottak meg, mind hazai, mind külföldi területeken.

Birinyi József - a KÓTA társelnöke, népzenetudós, nem utolsó sorban a Csutorás kitalálója, és immár csaknem negyed százada szellemi, művészeti atyja -, ezúttal kínai és japán vendégeket is meghívott. Többek között egy japán dorombművészt Tokióból, Leo Tadagavát, aki az egyik legrangosabb dorombkutató a világon, továbbá egy Észak-Kínából érkező, mongol nemzetiségű, hölgyekből álló triót, a HÖMI Együttest (hömi= doroméneklés), akik egészen különleges hangzású, keleti őseink világába mutató zenét és dalokat szólaltattak meg az ámuló közönségnek és táborlakóknak. Az egyik alkalommal kínai gyermekcsoport is bemutatta hagyományaikat. E napon 26 fős delegáció volt vendége a Csutorás tábornak, és a kínai nagykövet, Zhu Zushou is megtisztelte a résztvevőket és Lajosmizse városát. Zsigó Viktor polgármester és Sólyom János alpolgármester valamint a város jegyzője fogadta, látta vendégül a delegációt. A jövőt tekintve, viszont-meghívást kaptak a magyar, népdalosok, népzenészek. Udvari Gábor úr – egy kínai magyar alapítvány elnöke – ajánlotta fel l4 éves korig a népművészeti cserelátogatási lehetőségeket. Tessék élni e kivételes ajánlattal! (Információ: Panda Nemzetközi Gyermek Alapítvány www.kina.helyhir.hu )

Érdemes azonban néhány szóra megállni ennél a különleges alkalomnál. Hogy is alakulhat ki egy ilyen távolinak tűnő kapcsolat?
Zhang Yu, művész nevén Carolin nevű hölgy magánéneket tanult Szegeden. Szakdolgozatával különdíjat nyert, amelynek bírálatában Birinyi úr működött közre. Ezután már csak egy lépés volt a Kínai Magyar Baráti Társaság, ahol a KÓTA társelnökének hangszer-bemutatója, remek láncszemnek bizonyult a kapcsolat megteremtésében. Liu Wenqing, a Kínai Nagykövetség kulturális tanácsosa segítségével sikerült a XXI. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Táborba varázsolni a Hömi Együttest.

De térjünk vissza a vendégművészek közreműködéséhez. A trió hangszerekkel és dorombénekkel mutatkozott be. Ez utóbbi a mongoloknál különleges szerepet tölt be, s ma már a világörökség egyik gyöngyszeme. Az egyik művésznő, Wen Li - hangsúlyozom, művésznő - a férfiak világversenyében első díjas lett, holott a dorombéneklés hagyományosan a férfiak műfaja. Persze, ez megint olyan dolog, amit le lehet írni, de igazán érzékelni csak füllel tudunk. Különleges, rekeszizom alatti (?) hangzással, a legmélyebb "férfiregiszterben" utánozza a doromb hangzását, felhangjait.

De mi is történt ez alatt az egy hét alatt? Az első este az ismerkedésé volt, ami egy változatos műsor keretében zajlott. Azután megindult a kemény, mindennapos munka, tanulás, gyakorlás, mulatás, táncházak esténként, néprajzi, népzenei filmek vetítése szinte a nap 24 órájában.
És milyen volt a tábor hangulata? Az évről- évre ismétlődő érdekessége a Csutorás tábornak, hogy az unokák és a nagymamák, persze az ifjúság és a középkorosztály is együtt tanul, dolgozik a mozgalmas hét alatt. Ez természetes számukra. Többen a tábor keretében tanulták meg a citerázás, furulyázás, dorombojáték, kobzolás, hegedülés lapjait. Tudásukról már a tábor végén megbizonyosodhattunk. "Átestek" az első sikeres fellépésen!
A tábornak nem volt olyan zuga, ahonnan ne szólt volna a duda, tekerőlant, koboz, vonósok, citerások, tamburások, dorombosok, énekesek hangja.
A lajosmizsei kollégium ad immár hosszú évek óta otthont ennek a népművészeti képzésnek, továbbképzésnek. Tisztaság, rend, virág mindenütt, de legyünk őszinték, nem luxushotel. Mégis! Olyan emberrel nem találkoztam, aki ne élvezte volna azt a légkört, amely a házban uralkodott. Mindenki rövidnek találta az egy hetet, s igen sajnálta, hogy el kellett válni az újdonsült vagy régi barátoktól, zenész- és dalostársaktól.
Részük volt kézműves foglalkozásokban (hangszerkészítés, agyagozás, nemezelés, fafaragás, bőrözés, gyöngyfűzés, szövés, kosár- és csuhéfonás), néptáncban, különböző hangszeres és elméleti képzésben, és nem utolsó sorban sok-sok népdallal bővült palettájuk.
Emellett a szórakozásra is jutott idő, hagyománnyá vált a „fürdőző nap”, amikor a feszített foglalkozásokat ellensúlyozhatták a hallgatók.
Egy éves képzés után, a Csutorás táborban tett sikeres vizsgát nyolc zenekar- és népdalkör-vezető, akik a KÓTA és a Tradíció Alapítvány közös művészeti oktatói tanfolyamát végezték el.

A Csutorás Gálaműsoron minden csoport bemutatta az elmúlt hét eredményeit és felléptek a tábor oktatói, vendégei is. A közönség számára az egyik legmegragadóbb élmény a "profik" koncertjei mellett, hogy a kisgyermekek együtt muzsikálnak a felnőttekkel, legyenek kezdő vagy haladó hangszeresek, énekesek. Példamutató ez a tábor, társadalmi, hagyományőrző értéke, a szeretet, a törődés megnyilvánulása, felbecsülhetetlen.

Az előadók, oktatók felsorolása alfabetikus sorrendben; Adler Írisz, Babar István, Birinyi András, Bodnár Ferenc,Böde István, Budai Ilona, ,Faragó Henriett, Fehér Anikó, Gajdos együttes, dr.Gerzanics Magdolna, Hajdú Ágota, Inoka Győző,Katona Mihály, Keresztessy Klára, Kiss Csaba, Kissné Juhász Erzsébet, Kovács László, dr.Kürti László, Lajtainé Móricz Ildikó,Legedi László István, Lukács Kata, dr. Olsvai Imre, Pál István, Polgár Lilla, Pozsgai Péter, Sáránszki Mihály, Skultéti Jánosné, Schulcz Ferenc, Schulczné dr.Bükki Éva, Szabó András, Szabóné Nagy Annamária, Széles András, Szemere Katalin, Varga Edit, Vidáné Nagy Ildikó,Vigh Istvánné.

A Tábor alapítója és vezetője Birinyi József népzenekutató, a KÓTA társelnöke.
Házigazda: Csutorás együttes, Gajdos együttes, Flótás együttes.
Szervezők: Rozsnyai Amanda, Drabant Béla, Szerző László.
Gazdasági vezetők: Nagy Jánosné, Kékesi Attila

Köszönet a KÓTA munkatársainak eredményes pályázataikért, a támogatóknak, akik hatékonyan segítették a tábor eredményességét: NKA Közművelődési és Népművészeti Kollégiuma, Lajosmizse Város Önkormányzata, Művelődési Háza, a Táborfalvi Közművelődési Egyesület, az Életfa Hagyományőrző Egyesület és még sokan mások..

A tábor vezetői, szervezői még ki sem pihenték a felejthetetlen hét fáradalmait, de már a XXII. Csutorás Nemzetközi Népzenei Néptánc Tábor 2007-es felhívásán, sikeres programjának kialakításán dolgoznak. (A 2007-es felhívás és program már olvasható a www.tradicio.hu oldalon, és már jelentkezni is lehet!) Csak néhány csábító hír a kínálatból: Az állandó előadók, tanárok mellett Pál Pista bácsi és Istvánfi Balázs dudajátékot tanít, „Sok dudás egy csárdában” címmel konferencia és Dudás fesztivál Kodály Zoltán és Bartók Béla tiszteletére, szakmai előadás és bemutató a balladákról, moldvai, gyimesi adatközlő zenész, táncos énekes vendégek tanítanak, Gajdos, Flótás táncházak, határon túli, hazai zenészek, táncosok, hangszerkészítők és távoli országok, egzotikus zenészei… A Hömi Együttes is jelentkezett Kínából, hogy szeretnének jövőre is a Csutorásokkal táborozni!

Várnak minden érdeklődőt - korhatár nélkül – a tábor házigazdái. Találkozzunk 2007. augusztus 5-12. között a XXII. Csutorás Táborban Lajosmizsén!

Dr.Gerzanics Magdolna

A Csutorás Gála keretében adta át Dr. Gubcsi Lajos elnök a Magyar Művészetért Alapítvány és a Herendi Porcelánmanufaktúra nevében a Bartók Emlékdíjat a tábor életében is meghatározó szakembereknek, Budai Ilona népdalénekesnek, Dr. Gerzanics Magdolna népzenekutatónak és Birinyi Józsefnek, aki egyúttal Lajosmizse város Pro Urbe díját is átvehette a helyi civil szervezetektől.