Kárpát-medencei Döntő a Csiliben

       Immár hagyománnyá vált, hogy a Vass Lajos Népzenei Szövetség kétéves versenyprogramjait e neves, gyönyörűen felújított kultúrközpontban tartja. A háziak szép megjelenésű és jóhangú, felkészült népdalköre köszöntötte méltóképpen e nagyhírű rendezvényt, Szeghalmi Ágnes vezetésével.

      Az elő- és középdöntők után, ez a végső, de komoly megmérettetés, ugyanis itt is három fokozatban érhettek el eredményt a versenyzők. Ennek megfelelően nívó- ill. kiemelt nívódíjat, valamint nagydíjat kaphattak. Ezen felül voltak a szponzorok által felajánlott különdíjak.

Így a felnőtt kategóriában az Alsóbodoki Népdalkör (Szlovákia- Zoboralja), Árvalányhaj Éneklőcsoport, Felsőszeli (Szlovákia), Bakonyi Betyárok, Tés, Balatonszabadi Legények, Bereg Citerazenekar, Tarpa, Búzavirág Vegyes Éneklőcsoport, Naszvad (Szlovákia), Cimbora Férfi Éneklőcsoport, Béke (Szlovákia), Duna Népdalkör, Komárom, Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület, Rimóc, Kék Duna Dalkör, Dunaszeg, Kéknefelejcs Citerazenekar és Népdalkör, Dabas, Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör, Látrányi Népdalkör, Pogrányi Galambok Női Éneklőcsopport (Szlovákia, Zoboralja), Szelence Énekegyüttes, Óbecse, (Szerbia-Montenegro), Tihanyi Asszonykórus, Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör, Püspökladány, Vígh Sándor, Püspökladány.

    A „Gyermek és ifjúsági” versenyzők csoportjából, az alábbiak értek el nagydíjat: Aprókák Éneklőcsoport, Muzslya ( Szerbia – Montenegro, Vajdaság), Belán Dóra, Ógyalla (Szlovákia), Dömény Krisztián, Dég, Gerlice Citerazenekar, Szabadegyháza, Iglice Népdalkör, Tamási, Kőrösi Szabó Eszter, Nyíregyháza, Ráspoly Zenekar, Szombathely, Tücsök Citeratrió, Vecsés.

  Ki kell emelni, hogy a Vass Lajos Népzenei Szövetség rendkívül nagy gondot fordít a határainkon túl élő magyar csoportok működésére, továbbfejlődésére. Így minden esztendőben, neves szakemberek bevonásával, szakmai továbbképzéseket szervez, és közreműködik abban, hogy az elődöntőket a külhoni helyszíneken lehessen megtartani. Szükség esetén, a Kárpát-medencei Döntő alkalmával, gondoskodik az ellátásról és a szállásról.

    Ezúttal, a korábban nagydíjat elért hallgatók adták a gálaműsort, aminek hallatlanul nagy sikere volt. Így ők folyamatosan lehetnek jelen a ma népzenei életében is, korábbi teljesítményük megbecsülését élvezve. Álljon itt egy rövid levélrészlet, amelyet – másokhoz hasonlóan –, a Gímesi Hagyományőrző csoport írt (Szlovákia, Zoboralja):
    „… A Kárpát-medencei Döntőn való szereplés nagy elismerés volt a csoportnak. Már nem kellett versenyeznünk, csak a gálában szerepelnünk. Köszönjük a meghívást. Szívesen megyünk máskor is, ha lesz rá lehetőségünk” : Borbély Rozália, népdalkör-vezető.
   Akik még emelhették a gála színvonalát előző eredményeik alapján: Balla Tibor, Kunszentmárton, Csalogány Asszonykórus, Csóka (Szerbia-Montenegro), Gímesi Hagyományőrző Csoport (Szlovákia,). Jámbor Mónika, Ipolyság (Szlovákia, ), Koloni Gyöngykoszorú (Szlovákia), Százdi citeraegyüttes (Szlovákia), Péterfalvi Együttes, Tiszapéterfalva (Ukrajna, Kárpátalja).     

        Nagy meglepetés volt a jelenlévőknek, hogy a nyírlugosi népdalkör egy gyönyörű betlehemes játékkal érkezett, amelyet ők gyűjtöttek szűkebb hazájukban, és amelynek egyik legszebb dalát a közönség, a kiosztott kották alapján, a várakozást kitöltve, megtanulhatott, s elvihette a közeledő ünnepekre.

       Rangos Zsűri vállalta e maratoni verseny feladatait:
A felnőtteknél: Dr.Alföldi Boruss István, Bakó Katalin, Birinyi József, Gerzanics Magdolna és Juhász Erika.
A gyermek- és ifjúsági korosztályban: dr.Olsvai Imre, Bodza Klára és Horváth Károly.

       Szólni kell még a pontos, összehangolt szervezésről, amely lehetővé tette, hogy a költségkímélés céljából egy napra zsúfolt rendezvény zökkenőmentes legyen. Köszönet ezért Vass József elnök úrnak, Bakos Ilona és Nagy László elnökhelyetteseknek, továbbá a vezetőség tagjainak, akik sokat fáradoztak a sikerért.
Dr.Gerzanics Magdolna
www.gerzanics.hu
www.tradicio.hu